Šiandien

Renginys įvykoKLAIPĖDOS KARILIONO FESTIVALIS 2021 | „Nakties varpai“

Aprašymas

Monika Kaźmierczak (karilionas, Lenkija)
Klaipėdos brass kvintetas:
Sigitas Petrulis (meno vadovas, trimitas), Jonas Katauskas (trimitas), Mindaugas Paškauskas (valtorna), Arvydas Stakvilevičius (trombonas), Vidmantas Liasis (tūba)
Solsitai: Petras Vyšniauskas (saksofonas), Michal Szcerba (valtorna, Lenkija)
Dalyvauja Ingrida Spalinskaitė–Kurienė (mušamieji)
Programa: Mykolas Natalevičius (premjera), Zita Bružaitė (premjera), Matas Drukteinis (premjera), Alina Savanenkovaitė (premjera), Vidmantas Bartulis, Alvidas Remesa, Loreta Narvilaitė, Arvo Part, Katarzyna Kwiecień-Długosz (premjera), Geert D'hollander

„Nakties varpai“ jau temstant vainikuos festivalio programą. Kariliono partiją šiame koncerte atliks Monika Kaźmierczak, kurią jau gerai pažįstame iš ankstesniųjų Klaipėdos kariliono festivalių. Ši kūrybinga atlikėja yra kelių tarptautinių konkursų laureatė, aktyviai koncertuojanti Olandijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, JAV. Ji dėsto Gdansko muzikos akademijoje, inicijuoja ir rengia kariliono festivalius Gdanske, kuriame, beje, yra net 3 varpų instrumentai.
 
Klaipėdos kariliono skambesiui darniai atlieps Sigito Petrulio vadovaujamo Klaipėdos brass kvinteto grojimas. Kartu su jais kaip solistas pasirodys ir gros pripažintas džiazo meistras saksofonininkas Petras Vyšniauskas. Mušamaisiais instrumentais gros Ingrida Spalinskaitė–Kurienė.
 
Minėtų atlikėjų interpretacijoje suskambės kelių lietuviškų kūrinių premjeros, gimusios bendradarbiaujant su Lietuvos kompozitorių sąjunga. Prisidėję prie kvietimo gausinti lietuviškos kariliono muzikos repertuarą, šiemet naujas kompozicijas specialiai festivaliui sukūrė Zita Bružaitė irMatas Drukteinis. Naują kompoziciją karilionui solo pristatys ir Mykolas Natalevičius. Iš Klaipėdos kilusi ir dabar Škotijos mieste Glazge gyvenanti kompozitorė Alina Savanenkovaitė netgi parašė „Odę Klaipėdai“, dedikuotą „visiems Klaipėdos menininkams – dabar kuriantiems ir jau išėjusiems.“ Apie išėjusiuosius primins ir Vidmanto Bartulio „Šauklys VI“, sukurtas 2017 metų Klaipėdos kariliono festivaliui.
 
Nakties varpų“ programoje dar skambės kariliono ir valtornos dialogas. Monikos Kaźmierczak ir Michało Szcerbos duetas atliks Katarzynos Kwiecień-Długosz kūrinio premjerą, taip pat Loretos Narvilaitės, Arvo Pärto, Geerto D’hollanderio opusus.
 
Koncertą ves muzikologė Veronika Janatjeva.
 
Visi Klaipėdos kariliono festivalio koncertai yra nemokami.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook