Šiandien

Renginys įvykoSpektaklis Birutė Mar ''Meilužis''

Aprašymas


Spektaklis ir vakaras-susitikimas su jo kūrėjais, skirtas spektaklio dvidešimtmečiui paminėti.
 
„MEILUŽIS“ – Liepos 7 d. 19 val. Meno forte Vilniuje
Birutės Mar monospektaklis pagal Margueritte Duras romaną
 
Scenarijaus autorė ir režisierė – Birutė Mar
Scenografas – Artūras Šimonis
Kompozitorius – Antanas Jasenka
Kostiumų dailininkė – Jolanta Rimkutė
Video režisierius – Antrius Jakučionis
Režisierės asistentė – Regina Garuolytė
Iš prancūzų k. vertė A. Bieliauskas
Vaidina Birutė Mar
Spektaklio trukmė 1 val.
ĮĖJIMAS Į RENGINĮ BE GALIMYBIŲ PASO.
„Meilužis” – autobiografinis  prancūzų rašytojos Marguerite’os Duras romanas, parašytas 1984 metais ir apdovanotas Gonkūrų premija. Tai pasakojimas apie penkiolikmetės prancūzės ir kinų milijonieriaus meilę 4-ojo dešimtmečio Indokinijoje. Herojė pirmąkart patiria aistrą, „nuo kurios galima numirti“. Ši be galo atvira, aistringa, šokiruojanti moters išpažintis – spektaklio pagrindas.    Birutės Mar „Meilužis“ – modernus spektaklis, perteikiantis poetišką M. Duras kūrinio prisiminimų audinį, pasitelkus teatro priemones – šviesą, muziką, šokį.
Per daugiau nei dešimtmetį spektaklis „Meilužis“ netrūko Lietuvos žiūrovų ir užsienio žiūrovų dėmesio bei sulaukė tarptautinio pripažinimo – pelnė eilę tarptautinių teatro festivalių apdovanojimų.
Birutė Mar: „Žavesio „Meilužiui“ teikia ir jo veiksmo vieta: Indokinija, 1930-ųjų Saigonas su savo spalvomis, kvapais, atmosfera, egzotišku rytų kultūros ir tradicijų dvelksmu. Kaip papasakoti jaunystės prisiminimus scenoje? Kaip teatro priemonėmis (muzika, spalva, šviesa, judesiu, balsu) perteikti meilės ir aistros nuotaikas, dviejų žmonių meilės istorijos etapus, kintantį požiūrį į save bėgant laikui? Tai buvo įdomu, kuriant „Meilužį“ – M. Duras kūrinio universalumas leido į spektaklį įpinti daug autentiškų patyrimų.
Labiausiai norėjosi teatro erdvėje išgyventi už žodžių slypinčią TYLĄ, talpinančią visokias gyvenimo spalvas – džiaugsmą, kančią, artumą, vienatvę;  liudijančią mūsų trapaus gyvenimo, nesugrąžinamo laiko, meilės ir mirties paslaptį. Tylą, kurioje tik vienas žingsnis iki išpažinties riksmo…
Monospektaklio žanras pasirodė artimiausias šiai M. Duras pasakojimo intonacijai,  nes tai – maksimalaus sceninio išgyvenimo galimybė, leidžianti būti arčiausiai žiūrovo, kalbėti apie pačius intymiausius dalykus.“
 
Renginio nuoroda: https://soloteatras.lt/spektakliai/meiluzis/
 
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook