Šiandien

Renginys įvykoVORTEX TEMPORUM | Šiuolaikinės muzikos ansamblis SYNAESTHESI

Aprašymas

Šiuolaikinės muzikos ansamblis Synaesthesis:
Vytenis Gurstis (fleitos), Artūras Kažimėkas (klarnetai), Diemantė Merkevičiūtė (smuikas), Monika Kiknadzė (altas), Arnas Kmieliauskas (violončelė), Marta Finkelštein (fortepijonas)
Dirigentas Karolis Variakojis
Programa: Diana Čemerytė, Sylvain Marty, Regis Campo, Gérard Grisey

Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis Synaesthesis su džiaugsmu grįžta į festivalį ,,Permainų muzika” ir pristato programą ,,Vortex Temporum”. Koncerto pradžioje skambės lietuvių autorės, gyvenančios Vokietijoje, Dianos Čemerytės kompozicija. Joje autorė subtiliai derina Johanno Sebastiano Bacho muzikoje rastas inspiracijas ir šiuolaikinės muzikos išraiškos priemonės. Po šios kompozicijos pagrindinis dėmesys nukryps į prancūzišką garsovaizdį, spalvingą prancūzų kūrėjų Sylvain Marty ir Régis Campo garsinę vaizduotę.
 
Antroji dalis klausytojus panardins į Gérardo Grisey'aus ,,Vortex Temporum”. „Išgirsti Grisey'aus muziką reiškia leistis į garsinius nuotykius, kurie jūsų ausis pakeis amžiams“, – kadaise taip apie vieno įtakingiausių XX a. kompozitorių, prancūzų spektralisto G. Grisey'aus muziką rašė „The Guardian“. Tuo pačiu metu neapdirbtas ir ištobulintas, griežtai struktūruotas, tačiau pilnas laukinės energijos – toks yra šio kompozitoriaus opus magnum, trijų dalių jaudinanti kelionė garsu „Vortex Temporum“ fortepijonui, styginiams ir pučiamiesiems. Kūrinys – savotiškas kompozitoriaus testamentas, garso ir laiko formatų meditacija, kurios pradinis sunkiai atpažįstamas motyvas pasiskolintas iš Maurice'o Ravelio  baleto „Dafnis ir Chlojė“.
 
Vilniaus miesto ansamblio vardą ir paramą užsitikrinęs „Synaesthesis“ vykdo aktyvią koncertinę veiklą, prisistatydamas ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių publikai. Jo profesionalumas, atvirumas įvairioms meno sintezės formoms, nuoširdumas atliekant įvairaus pobūdžio akademinius bei eksperimentinius kūrinius traukia ir žavi klausytojus. Tuo klaipėdiečiai įsitikino prieš keletą metų debiutinio kolektyvo pasirodymo KKS metu.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook