Šiandien

Renginys įvykoVMT spektaklis | BEDALIS IR LABDARYS

Aprašymas

„London, London!” – kartoja mintyse žiūrovai, keliaudami iš magiško teatrinio seanso Vilniaus mažajame teatre. Tai ne tik pagrindinis režisierės Gabrielės Tuminaitės spektaklio „Bedalis ir labdarys“ muzikinis leitmotyvas, virtuoziškai atliktas aktorės Elžbietos Latėnaitės. Frazėje „London, London!” telpa visa šiuolaikinė lietuviška mitologija. Joje visa tai, kas iki kaulų smegenų jaudina 21 amžiaus migruojantį lietuvį – bejausmė, žmogui priešiška kasdienybė, daug juodo, beprasmio, nieko nesukuriančio darbo, isterijos, kuria pratrūkstama nebepakeliant kasdienės naštos, aršios kovos už išlikimą ir nuolat į nugarą šnopuojančios mirties.

Režisierė G.Tuminaitė lakoniškai apibūdina aštriausias spektaklio temas:  „Bedalis ir labdarys“ – kodinis pavadinimas. Bedaliai – tai žmonės, kurie ne ten gimę, ne taip užaugę, palikti, nepalytėti sėkmės, praradę namus, savo pagrindus, šaknis. Labdarių pozicijos geresnės. Vieni gyvena metro stotelėse, kiti – stikliniuose dangoraižiuose, bet negali apsieiti vieni be kitų. Ir ši disharmonija sudaro mūsų pasaulio harmoniją“

Susipažinkite – šiandienos Bedalių bendruomenės narius spektaklyje įkūnija aktoriai: Josif Baliukevič, Aura Garmutė, Larisa Kalpokaitė, Tomas Kliukas, Gintarė Latvėnaitė, Tomas Rinkūnas, Tomas Stirna, Indrė Patkauskaitė ir Almantas Šinkūnas. Pagrindinis skiriamasis bruožas – vienybė. Juos myli, su jais susitapatina, jų istorijas ypač aštriai išgyvena ir atjaučia visi, sėdintys žiūrovų salėje. Spektaklio Bedaliai labiausiai panašūs į nūdienos Lietuvą, jie gyvena dabarties džiaugsmais ir nesidrovi garsiai išsakyti savo akimirkos kančią. Režisierė ironiškai juos vadina Išdaigininkais, savotiškais Naminukais, gyvenančiais dideliuose miestuose ir sukuriančiais daug darbo įvairioms institucijoms, komisijoms, pabėgėlių centrams. „Kad atsirastų pabėgėlių centro direktorius, reikia pabėgėlių. Mes norime juos palaikyti, pateisinti ir džiaugiamės, kai jie ardo tvarkingą biurokratinę sistemą“ – sako G.Tuminaitė.

Tuo tarpu Labdarių grupei spektaklyje atstovauja aktoriai: Daumantas Ciunis, Agnė Kiškytė, Elžbieta Latėnaitė, Vilija Ramanauskaitė ir Mantas Vaitiekūnas. Jie vaidina darbščius, arogantiškus, jautrius, kartais net švelnius ir kerinčius, visada lanksčius ir virtuoziškai realybe manipuliuojančius valstybės tarnautojus, pareigūnus, žmones pastatytus laipteliu aukščiau nei eilinis Bedalis. Iš jų veiksmų, kandžių pasisakymų, makabriškos veiklos rutinos juokiasi žiūrovai. Labdariai nūdienos situaciją apibūdina taikliai, giliai ir ironiškai.  Faktas, jog Labdarių egzistencija išties neįmanoma be treniruočių ir muštro būdu bandomų sužmoginti, sueuropietinti Bedalių, be jų kasdien padaromų nusikaltimų rutinos.

Kaip recenzijoje rašė teatro kritikė Daiva Šabasevičienė: „Tuminaitė kuria spektaklį apie žmones, ji tyrinėja tai, kas būdinga daugeliui. Ji neieško herojų, nes toks laikas. Tiesiog herojų niekam jau seniai nereikia. Šitoje kakofonijoje ji ieško žmogaus vardu „lietuvis“. Salė kurį laiką sėdi nuvytusi: stebi ir kai kuo stebisi (kalba, vientiso siužeto nebuvimu), bet vos tik išgirsta žodį „Lietuva“, iškart atsigauna. Tarytum čia įvyktų spektaklio lūžis, kulminacija. Pasirodo, žmonėms reikia dar ir dar kartą priminti, kad šie nesusipratimai vyksta aplink mus, su mumis“. O jūs, gerbiami žiūrovai, kurią barikadų pusę rinksitės šį vakarą, su kuria komanda – „bedalių“ ar „labdarių“ verksite, juoksitės ir gyvensite šį kartą? Metas rinktis, jūs atėjote į režisierės G.Tuminaitės spektaklį „Bedalis ir labdarys“ pagal to paties pavadinimo Paulinos Pukytės knygą.

Šiuolaikinis Lietuvos teatras vis dažniau įkvėpimo ieško nūdiena alsuojančioje lietuviškoje literatūroje. Pagaliau atėjo metas teatre prabilti apie dabartį, apie mūsų amžininką, naująjį herojų bandantį išlikti ir kurti savo būtį čia ir dabar. Paulinos Pukytės knygos „Bedalis ir labdarys“ pastatymą inicijavusi režisierė Gabrielė Tuminaitė pabrėžia, kad Mažojo teatro dėmesys šiuolaikinei literatūrai ir vienai iš įdomiausių nūdienos lietuvių autorės Paulinos Pukytės kūrybai nėra atsitiktinis.

N-16 Spektaklyje naudojama nenormatyvinė leksika

Spektaklio apdovanojimai:

Alytaus miesto teatro festivalyje „Tegyvuoja Komedija!”  2016 m. spektaklis pripažintas geriausiu.

Pofesionalių teatrų nacionalinės dramaturgijos festivalyje Anykščiuose „Pakeleivingi 2016”  šis spektaklis pripažintas „Ryškiausiu festivalio spektakliu", o  aktorius Tomas Stirna paskelbtas „Festivalio aktoriumi” .

VII – ajame Dalios Tamulevičiūtės  profesionalių teatrų festivalyje Varėnoje Mantas Vaitiekūnas pripažintas „Geriausiu antraplaniu aktoriumi”.

XXXII Lietuvos profesionalių teatrų festivalyje Rokiškyje „Vaidiname žemdirbiam“ Elžbieta Latėnaitė pripažinta „Simpatiškiausia festivalio aktore” .

Režisierė – Gabrielė Tuminaitė
Kompozitorius  - Giedrius Puskunigis
Kostiumų dailininkė – Elvita Brazdylytė

Vaidina: Larisa Kalpokaitė, Almantas Šinkūnas, Vilija Ramanauskaitė, Elžbieta Latėnaitė, Gintarė Latvėnaitė, Indrė Patkauskaitė, Agnė Šataitė, Daumantas Ciunis, Josif Baliukevič, Tomas Kliukas, Tomas Rinkūnas, Tomas Stirna, Mantas Vaitiekūnas, Božena Aleksandrovič.

PREMJERA 2015 m. lapkričio 11, 12 d.
I dalies spektaklis (trukmė 1 val. 50 min.)
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook