Šiandien

Renginys įvykoXVII tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“

Aprašymas

Atlikėjai
LIETUVOS KAMERINIS ORKESTRAS
(meno vadovas ir dirigentas Sergej Krylov)
Dirigentas MODESTAS PITRĖNASSolistai:
DOVILĖ KAZONAITĖ (sopranas)
REGIMANTAS GAPŠYS (baritonas, Lietuva)
ARINA ZACHAROVA (etninis vokalas)
LUKA MEBONIA (etninis vokalas, perkusija, Sakartvelas)
TOMAS VARNAGIRIS (gitara)
JURGIS SAKALAUSKAS (akustinė gitara, bouzouki)
Folkloro ansamblis ARINUŠKA (meno vadovai Irena ir Nikolajus Zacharovai)
Tbilisio Vano Saradžyšvili valstybinės konservatorijos  KONSTANTINO VARDELI STYGINIŲ KVARTETAS (Sakartvelas)

Perkusininkų ansamblis HAND VOICES (meno vadovas Tomas Kulikauskas)Programa
LINAS RIMŠA, GINTAUTAS VENISLOVAS, JIEVARAS JASINSKIS „BUVO TOKIA DIENA“
JIEVARAS JASINSKIS „ORERO“ - pasaulinė premjeraTarptautinis folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“- vienintelis Baltijos šalyse, nuo 2009-ųjų kiekvienais metais savo klausytojams dovanojantis World music stiliaus kūrinius. Palyginus dar šviežiuose Lietuvos publikos ausiai World music stiliaus kūriniuose, garsiausi šalies kompozitoriai kasmet naujai įamžina ryškiausius muzikinio folkloro pavyzdžius, atskleisdami savo požiūrį į amžinąsias dvasines vertybes. Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centro organizacinės iniciatyvos dėka pasaulį išvysta unikalūs kūriniai, paremti įvairių, Lietuvoje gyvenančių tautų etninės muzikos temomis.

I dalis

Lietuvos kompozitorių Lino Rimšos, Gintauto Venislovo ir Jievaro Jasinskio kūrinio „Buvo tokia diena“ atsiradimą inspiravo svarbus istorinis įvykis - Lietuvos karaimų metų minėjimas.

Muzikinės kalbos ir karaimų poezijos pagrindu, kūrinyje karaimų ir lietuvių kalbomis apmąstomi žmogaus ir tautos likimai. Dalis poetinių kompozicijų remtasi karaimų dvasininko, poeto ir iškilios kultūros atstovo asmenybės – S. Firkovičiaus kūryba. Svarbaus karaimų kultūros ir visuomenės veikėjo indėlis į daugiatautės Lietuvos bendruomenės išlikimą ir karaimų kalbos išsaugojimą sudėtingomis XX amžiaus sąlygomis yra nepaneigiamai svarus. Talentingojo dvasininko įstabi ir gausi kūryba reikšminga kaip kalbos paminklas ir kaip turtingas bendruomenės gyvenimo ypatybių, moralės, papročių šaltinis. Karaimai įrodė savo meilę ir pagarbą jų antraisiais namais tapusiai valstybei. Pats karaimų atsiradimas Lietuvoje susijęs su pasitikėjimu ir atsidavimu mūsų šaliai. Šiandien jų negausi bendruomenė, sudaranti neatsiejamą visos Lietuvos  kultūros ir istorijos dalį, tolydžiai mažėja ir vis sunkiau ir sunkiau laikytis tautos papročių, bendrauti gimtąja kalba.

II dalis

World music žanras skatina skirtingų kultūrų susiliejimą, atvirumą bei atskleidžia visų žmonių vienovę. Būtent apie tai pasakoja antroje koncerto dalyje skambėsiantis kūrinys „Orero“ (dvi tautos – gruzinų kalba), o jo skleidžiama žinia – būdami kartu esame stiprūs, tik drauge – Lietuva ir Sakartvelas – galime apsaugoti savo laisvę, savo kultūrą ir tradiciją. Saugodami tikrąsias savo ir kitų tautų vertybes galėsime darniai sugyventi šiuolaikiniame pasaulyje, tik įsiklausydami į protėvių žodžius išgirsime ir suprasime vieni kitus šiandien. Jo autorius – kompozitorius ir pripažintas aranžuotojas Jievaras Jasinskis – jau yra sėkmingai įgyvendinęs projektus, įkvėptus įvairių tautų tradicine muzika, dalyvaujant folkloro atlikėjams, jungiant tradicinės sudėties orkestrus su etninės ar džiazo muzikos instrumentinėmis grupėmis. Naujam projektui pasirinkti gruzinų tradicinės muzikos tematiką inspiravo projekto organizatorių ilgametis ir labai turiningas dialogas su Sakartvelo etninės muzikos atlikėjais bei neįprasta Gruzijos muzikinio folkloro įvairovė.

Koncerto organizatoriaus – Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centro informacija
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook