Šiandien

Renginys įvykoPaveikslo „Dabartis Naujajam Rytojui – DNR paveikslas Nr. 1“

Aprašymas

2021 m. Valstybės ir Tautiškos giesmės proga, jauni molekulinės biologijos srities tyrėjai Lietuvai ir jos žmonėms padovanojo neįprastą dovaną – DNR molekulėje, pasitelkus ateities technologijas, užkoduotą Lietuvos valstybės himną. Šiais metais genetikai Lukas Žemaitis, Ignas Galminas ir tapytojas Tadas Sokolovas pristato pirmąjį ateities mokslo ir meno sinergijos kūrinį pasaulyje – paveikslą „Dabartis Naujajam Rytojuj – DNR paveikslas Nr. 1“. Paveiksle pavaizduotas vienas talentingiausių Lietuvos kūrėjų M. K. Čiurlionis, atvėręs duris į iliuzijų ir siurrealizmo pasaulį. Šiame paveiksle susipina chaosas ir elegancija, mokslinė tvarka ir meniška anarchija.

Menas yra universali kalba, tad šiame paveiksle galima įžvelgti daug atpažįstamų, jausmus žadinančių simbolių, atspindinčių šiuolaikinį mūsų pasaulį.

Kūrinyje, panaudojus DNR, praeitis perkelta ateities kartoms. Paveikslas turi dvi puses – matomą ir nematomą. Nematoma paveikslo dalis yra dažuose įmaišyta DNR. Šioje DNR yra įrašyti 196 žinomiausi M. K. Čiurlionio paveikslai, Valstybės pažinimo centro lankytojų linkėjimai Lietuvai, 20 istorinių faktų, atskleidžiančių Lietuvos tapatybę bei pravertos durys į skaitmeninę NFT meno formą. Paveiksle pavaizduoto patefono dažuose yra užkoduotas ir Lietuvos himno įrašas.

Tol, kol žmonija gyvuos, DNR informaciją, esančią paveikslo dažuose, bus galima atkoduoti panaudojant sekoskaitos technologijas.

Kviečiame į paveikslo atidarymo renginį Valstybės pažinimo centre liepos 6 d. 13 val. Atidarymo renginyje dalyvauja LRPK kanclerė Agila Barzdienė, genetikai Lukas Žemaitis, Ignas Galminas ir tapytojas Tadas Sokolovas.

Iki susitikimo!
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook