Šiandien

Renginys įvykoLIUDMILOS PETRUŠEVSKAJOS KABARETAS

Aprašymas

Čulpan Chamatova, Liudmila Petruševskaja ir Anatolijus Belyj pirmą kartą Vilniuje pasirodys vienoje scenoje! Rugpjūčio 21 dieną 20 valandą Lietuvos rusų dramos teatre pristatomos nuar stiliaus istorijos ir dainos skambėsiančios „Liudmilos Pertuševskajos Kabarete“, kur pagrindinį vaidmenį atliks legendinė menininkė. „The New York Times“ konstatuoja, kad Petruševskaja – nūdienos Edgaras Alanas Poe ir išties - 84 metų sulaukusi menininkė kuria pjeses ir prozą, romanus ir haiku, eilėraščius ir pasakas, piešia paveikslus, atlieka stepo šokius ir visiškai žavingai, chuliganiškai atlieka pačios išverstas prancūzų, vokiečių, italų, anglų, čigonų dainas!
 
Rašytoja, dramaturgė Liudmila Petruševskaja – viena labiausiai verčiamų rusakalbių autorių, jos pjesės nuo pagrindinių Europos teatrų scenų skamba dešimtmečius. Pjesė „Muzikos pamokos“ Lietuvos rusų dramos teatre pastatyta 1988, ją režisavo legendinis Romanas Viktiukas. Spektaklius pagal puikias dramaturgės pjeses „Meilė“, „Trys merginos žydrais rūbais“, „Činzano“, „Vandens stiklinė“, „Kolumbinos butas“ ir kitas kūrė režisieriai Markas Zacharovas, Olegas Jefremovas, Levas Dodinas ir Dmitrijus Brusnikinas. Na, o „Pasakų pasaką“, „Paršelį Petrą“ ir šimtus kitų iš kartos į kartą dievinamų istorijų mums pristatė vienintelė rusų rašytoja, kuris, anot Dmitrijaus Bykovo, verta nominacijos Nobelio Literatūros premijai.
 
Čulpan Chamatova ir Anatolijus Belyj tapo vienais pirmųjų menininkų, kurie pirmosiomis karo dienomis aiškiai išdėstė savo antikarinę poziciją, nutraukė sutartis su valstybiniais teatrais ir kino kompanijomis ir paliko Rusiją. „Liudmilos Petruševskajos kabarete“ susitinka giminingos sielos, sužeistos per karą Ukrainoje. Kaip pati Liudmila Petruševskaja sakė interviu internetiniam portalui „Meduza.io“, turo bendraorganizatoriui: „Žinau, kad baisios pasakos gydo – dar iš vaikų globos namų laikų, kai kurdavau jas miegamajame savo draugėms“.
 
Susitikti su didžiąja amžininke, pamatyti neįprastame sceniniame amplua nuostabius aktorius Čiulpan Chamatovą ir Anatolijų Belyj, išgirsti kaip stulbinančiai aktualiai šiandien skamba tekstai, dalis kurių buvo parašyti beveik prieš 50 metų ir su kuriais rašytoja pateko į top penketuką metų bestselerių pagal The New York Times ir pelnė Tarptautinę fantastikos premiją – štai kodėl svarbu nepraleisti pagrindinio šio rugpjūčio teatrinio įvykio Vilniuje.
 
„Liudmilos Petruševskajos kabaretas“ su savo baugiomis istorijomis ir linksmomis dainomis apkeliavo visą pasaulį, susilaukė audringų ovacijų Niujorke ir San Paule, Odesoje ir Sankt Peterburge, Londone ir Limasolyje ir vienam vakarui atvers duris nuostabiai Vilniaus publikai. Su Lietuva Liudmilą Petruševskają sieja itin svarbi aplinkybė: 1991 m. sausio 13 d., kai Vilniuje rusų tankai bandė slopinti lietuvių pasipriešinimą sovietiniam režimui, Petruševskaja parašė laišką: „Brangūs broliai lietuviai! Atleiskite. Komunistų partijos fašistai, vadovaujami savo prezidento, todėl taip įsikibo į jūsų žemę, kad greitai bus išvaryti iš visur“. Už šį laišką ji atsidūrė teisme, tyrėjai lipo ant kulnų, ji turėjo skubiai bėgti iš TSRS su vaikais, nes „už prezidento įžeidimą“ jai grėsė iki 5 metų kalėjimo. Tačiau persekiojimas liaujasi, nes 1991 metų rugpjūtį pats „įžeistas“ prezidentas pašalintas iš istorijos, kaip ir jo imperija. Liudmila Petruševskaja įsitikinusi, kad istorija linkusi kartotis.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook