Šiandien

Renginys įvykoUKRAINIEČIŲ TRADICINĖS MUZIKOS VAKARAS. Ansamblis DIČKA (Len

Aprašymas

Tarptautinis menų festivalis „Stačiatikių Kalėdos Lietuvoje“

Programoje – Kalėdinės giesmės, kantai ir įvairių Ukrainos regionų bei Polesės lyrinės dainos.

„Dička“ tradicinės muzikos mylėtojų grupės buvo įkurta 2006 metais Varšuvoje. Kolektyvo repertuarą sudaro skirtingų Ukrainos regionų ir Polesės (Lenkija) tradicinės kaimo dainos – apeiginės, lyrinės, religinės. Savo interpretacijose atlikėjai stengiasi išsaugoti originalias tarmes, atlikimo charakterį ir manierą.

„Dička“ nuolat koncertuoja Lenkijoje ir užsienio šalyse, dalyvauja festivaliuose, teatro, radijo ir kino projektuose. Šiuo metu grupės fonografinę produkciją sudaro trys kompaktiniai diskai: Tradicinės Ukrainos dainos (2009), Polesės Kalėdų giesmės (2012) ir Kelias (2021). Albumas pateko į Lenkijos radijo folkloro festivalio „Nowa Tradycja“ konkurso „Metų folkloro fonograma“ finalą.

Grupės vadovė ir įkūrėja – Ukrainos dainininkė, etnomuzikologė, mokytoja, Kijevo muzikos akademijos absolventė, legendinės Ukrainos grupės „Drevo“, įkurtos 1979 m. ir apjungusios tradicinės muzikos atlikėjus ir tyrinėtojus narė, daugelio tarptautinių tradicinės ir šiuolaikinės muzikos projektų dalyvė. „Dička“ (ukrainietiškai – laukinis vaismedis) yra unikalus ir nepakartojamas medis, galingas ir ilgaamžis, sugebantis išgyventi bet kokiomis sąlygomis, skleidžiantis stiprybę, slypinčią geriausiuose pasaulio vaisiuose.  – ir tuo pačiu noriai dalintis savo jėgomis, slypinčiomis geriausiuose pasaulio vaisiuose. Tokia pati yra ir grupės „Dička“ atliekama muzika – kiekviena daina traukia originaliu atskirų balsų, susiliejančiu į darnią visumą skambesiu. Natūralus, charakteringas tembras nukelia mus į Poliasės pirmykštę gamtą ir perteikia Poltavos krašto ilgesį. Kaip ir laukinių medžių vaisiai, šios dainos prisotintos visko, iš ko jos išaugo: aplinkinio kraštovaizdžio, jas dainuojančių žmonių likimų, saulės, vėjo.

Atlikėjos: Tatjana Sopilka, Maniucha Bikont, Justina Červinska, Agata Vrubel, Marija Puzina, Eva Vinbiarska.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook