Šiandien

Renginys įvykoPerformansas SPEKTAKLIS, KURIS NEĮVYKO

  • Vilnius2022-10-22
  • Vilnius2022-11-13
  • Vilnius2022-12-03

Aprašymas

Vaidinimas skirtas spektaklio „Marusia Čuraj“ premjerai, kuri dėl tragiškų Ukrainos įvykių neįvyko Donecko srities akademiniame dramos teatre Mariupolyje 2022 m. vasario 27 d.
 
Teatro kritikė Lina Klusaitė: „Spektaklį, kuris neįvyko“ - tai Andriaus Darelos sumanytas performansas,  dedikuotas spektaklio „Marusia Čuraj“ premjerai, dėl tragiškų aplinkybių neįvykusiai Mariupolio teatre. Kaip sakė režisierius, po pastarojo subombardavimo žiūrovai turėtų būti supažindinami su teatrų rūsiais, nes erdvių paskirtis nebėra tik estetinė. Kaip ir tekstų. Performanse Darela naudoja dokumentinę medžiagą, o konkrečiai – mariupolietės žurnalistės Nadios Suchorukovos liudijimus iš bombarduojamo miesto, kuriuos ji kasdien skelbia savo FB paskyroje. Aktorės, skaitydamos šiuos liudijimus, perteikia autentiškas Mariupolio gyventojų istorijas, todėl klaidžiojant po teatro rūsio erdves galima pajusti tą išgyvenimų kraupumą, kurį patyrė slėptuvėse užsibarikadavę žmonės. Aš savo ruožtu siūlau kelis jautrius Nadios Suchorukovos įrašus, skambėjusius spektaklyje:
 
„Drąsiausi kartais dainuodavo. Tiesiog rūsyje, po bombomis. Klausiausi ir žavėjausi. Nors dainuodavo ne visada idealiai ir į natas pataikydavo apytiksliai. Dainuodavo vaikams, kad jiems nebūtų taip baisu apšaudymų metu.
 
Buvo keista girdėti dainavimą ir sprogimus vienu metu. Sprogimai girdėjosi labai aiškiai ir arti. Dainos skambėjo tarsi per vatą. Atrodė, kad pažįstamų dainų garsai sklinda virš vandens. Jausmas lyg skęstum, o virš tavęs kažkas dainuotų.
 
Mano gatvėje manęs nebėra. Ja vaikšto kiti žmonės. Gatvė galvoja, kad aš miriau. Žuvau per bombardavimą. Juk ji irgi vos nežuvo.
 
Gatvė galvoja, kad daugiau neišgirs mano žingsnių. Mano kambaryje nebeįsižiebs šviesa. Mano veidas nepasirodys lange. Mano namas dabar atrodo kaip vaikinas su akinukais po peštynių su chuliganu. Nė vieno sveiko stiklo ir įgriuvęs stogas.
 
Mano gatvė per tris su puse mėnesio pavirto į senučiukę. Tapo griuvena. Aš jos nebeatpažįstu.“
 
Renginys vyksta rusų kalba.

Kūrybinė grupė:
Režisierius – Andrius Darela
Dailininkė – Tatiana Dorialo

Spektaklyje vaidina:
Anna Zuzo-Ivanova
Andrius Darela
Natella Belugina
Vitalij Leonov
Natalija Leonova
Lilija Kozub
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook