Šiandien

Renginys įvykoLaiškai Šopenui

  • Vilnius2023-04-19
  • Vilnius2023-04-19

Aprašymas

LAIŠKAI ŠOPENUI
Birutė Mar ir Eglė Andrejevaitė
Žiema Maljorkoje – tai muziką ir žodį apjungiantis spektaklis-koncertas, įkvėptas kompozitoriaus Frederiko Šopeno ir rašytojos Žorž Sand kūrybos ir meilės istorijos.
1838-1839 m. žiemą Ispanijos saloje Maljorkoje drauge praleido du žinomi, tuomet vienas kitą įsimylėję kūrėjai – lenkų kilmės kompozitorius F.Šopenas ir prancūzų rašytoja Žorž Sand. Ž.Sand tuomet garsėjo kaip konservatyvias visuomenės normas laužanti menininkė, vilkinti vyriškais rūbais, rankoje laikanti cigarą – viena pirmųjų XIX amžiaus moterų „pypkorių“. Iki pažinties su Šopenu ji buvo jau spėjusi pagyventi moterų vienuolyne, ištekėti, pagimdyti sūnų ir dukrą, palikti sutuoktinį, išvažiuoti paskui meilužį į Paryžių ir parašyti kelis romanus, prisidengusi vyrišku pseudonimu – Žorž Sand. Šopenui dar nebuvo trisdešimties. Bet – jis jau žinomas muzikos genijus ir virtuozas, su koncertais aplankęs daugybę šalių. Paliktas tos, su kuria buvo susižadėjęs…
Šopeną nuo vaikystės kamavo kosulio priepuoliai, tad su naująja mylimąja ir dviem jos vaikais visi nusprendžia vykti žiemoti į šilto klimato Ispanijos salą – Maljorką.
Nepaisant buities sunkumų nei banguojančių įsimylėjėlių santykių – kelionė buvo produktyvi: apsigyvenę Valdemosos vienuolyne Maljorkos saloje, menininkai intensyviai dirbo: F.Šopenas ten sukūrė garsųjį preliudų fortepijonui ciklą op.28, o Ž.Sand parašė esė-prisiminimų knygą „Žiema Maljorkoje“.
Dailininko E.Delakrua paveikslas “F.Šopenas ir Ž.Sand” (1838 m.)
Spektaklio-koncerto scenarijus sukurtas pagal Žorž Sand tekstus, amžininkų prisiminimus, išlikusius laiškus, liudijančius ypatingas tuometines dviejų kūrėjų patirtis, meilės įtampos ir aistros akimirkas, kontrastuojančias su buities sunkumų patirtimis: tai dviejų menininkų kelionė ne tik į Ispanijos salą, bet ir vidinė kelionė į jausmų, santykių pasaulį. Scenarijuje žodžiais paliudyti išgyvenimai virsta F.Šopeno muzika, pagilinančia teksto pasakojimą emocionalia garsų kalba. Kūrinio tema itin aktuali ir šiandien – kūrybinė jėga kaip gebėjimas įveikti žmogui duotus kasdienybės išbandymus, transformuoti juos į būties lygmens išgyvenimus, kūrybos gelmę.
Spektaklyje-koncerte dvidešimt keturių F.Šopeno preliudų ciklą op.28 atliks pianistė Eglė Andrejevaitė, fragmentus iš Žorž Sand knygos „Žiema Maljorkoje“, F.Šopeno ir Ž.Sand amžininkų prisiminimus ir laiškus interpretuos aktorė Birutė Mar.
Tarptautiniame teatrų festivalyje “Druskininkų vasaros teatro sankryža” (2021) spektaklis-koncertas “ŽIEMA MALJORKOJE” pelnė tarptautinio žiuri paskirtą festivalio diplomą “Už muzikos ir žodžio sąlytį”.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook