Šiandien

Renginys įvykoBeethoveno išradimai | Alexander Paley Organum salėje

  • Vilnius2023-03-25
  • Vilnius2023-04-16
  • Data:2023 Kovo 25d., 18:00 (Renginys įvyko)
  • Vieta:ORGANUM koncertų salė, Savanorių pr. 1, Helios City 2a,
  • Data:2023 Balandžio 16d., 16:00 (Renginys įvyko)
  • Vieta:ORGANUM koncertų salė, Savanorių pr. 1, Helios City 2a ,

Aprašymas

Organum koncertų salė ir pasaulinio garso pianistas Alexanderis Paley pristato naują koncertų ciklą „Beethoveno išradimai“, skirtą Ludwigo van Beethoveno kamerinei kūrybai. 3 pavasario koncertuose bus atliktos visos 5 didžiojo Vienos klasiko sonatos bei Variacijos violončelei ir fortepijonui, o taip pat trys kompozitorių išgarsinę fortepijoniniai Trio. Šiose koncertinėse programose ryškėja Beethoveno kūrybos evoliucija - nuo individualaus stiliaus paieškų ir žanrų plėtotės, - iki beprecedentės novatorystės ir galingų postūmių tolesnei Europos muzikos raidai. Kūrybos procesą jis grindė visiškai naujais pamatais, neturėjusiais akivaizdaus prototipo visoje ligtolinėje istorijoje.

Gamta apdovanojo Bethoveną smalsiu ir aktyviu filosofo protu. Jo interesai visada buvo neįprastai platūs, jie apėmė politiką, literatūrą, religiją, filosofiją, gamtos mokslus. Tokio nenumaldomo poreikio nuolat ir be perstojo plėsti savo meninį akiratį neturėjo joks kompozitorius. Net ir apkurtęs jis rado jėgų eiti prieš likimą, o Pasipriešinimo, Įveikimo idėjos tapo pagrindine jo gyvenimo prasme. Savo asmenybės ir dvasios pasaulio įtvirtinimas tapo Beethoveno meninės būties norma.
Muzikologas Viktoras Gerulaitis rašė: „Beethoveno kūrybinė asmenybė stulbinamai universali. Kalbėtina ne apie tai, kad jo kūrybinis palikimas aprėpė visus to meto žanrus - kiekviename iš jų jis atvėrė neregėtus ir nemąstytus minčių ir meninių sprendimų klodus. (...) Į jo muziką sutekėjo novatoriškieji Renesanso ir Baroko, Haydno ir Mozarto, Vokietijos ir Austrijos, Britanijos ir Ispanijos, slavų tautų syvai. Jis išugdė visą romantizmo muziką nuo Schuberto iki Mahlerio.“
Alexanderio Paley užmojis atskleidžia Beethoveno kamerinę muziką kaip idėjų branduolį, savotišką kūrybos lopšį: jo instrumentiniuose duetuose ir tercetuose slypi didingi meniniai išradimai, pakeitę 18 a. klasicistinių muzikos formų kontūrus ir tapę Romantizmo pranašais. Kartu su scenos bendražygiais - violončelininku Mariumi Dominyku Sakavičiumi, smuikininku Raimondu Butvila ir klarnetininku Karoliu Kolakausku Alexanderis Paley leidžiasi į Beethoveno nueitą kelią, jo genialios minties pėdsakais.


Balandžio 16 d. 16 val.
Alexander Paley (fortepijonas)
Marius Dominykas Sakavičius (violončelė)

Ludwig van BEETHOVEN (1770 – 1827)
Dvylika variacijų fortepijonui ir violončelei
G.F. Hἃndelio oratorijos „Judas Makabėjus“ tema, WoO.45 (1796)
 
Sonata violončelei ir fortepijonui C-dur, Nr. 4 op. 102/1  (1815)
Andante – Allegro vivace
Adagio – Tempo d'andante – Allegro vivace
 
Sonata violončelei ir fortepijonui D-dur, Nr. 5, op. 102/2  (1815)
Allegro con brio
Adagio con molto sentimento d'affetto – Attacca
Allegro – Allegro fugato
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook