Šiandien

Renginys įvykoVilniaus festivalis. Paganini ansamblis iš Vienos

Aprašymas

27-asis VILNIAUS FESTIVALIS. Muzikinė odisėja

Atlikėjai:
PAGANINI ENSEMBLE VIENNA (Austrija):
MARIO HOSSEN (smuikas)
MARTA POTULSKA (altas)
LILIANA KEHAYOVA (violončelė)
ALEXANDER SWETE (gitara)

Programa:
NICCOLÒ PAGANINI – Kvartetas smuikui, altui, gitarai ir violončelei a-moll, op. 4 Nr. 1, MS 28; Terzetto D-dur smuikui, gitarai ir violončelei, MS 69; Tema su variacijomis (pagal Kapričą op. 1 Nr. 24)
RAINER BISCHOF – Gitarrenquartett
NICCOLÒ PAGANINI – Kvartetas smuikui, altui, gitarai ir violončelei Nr. 9 D-dur, MS 36

Niccolò Paganini muzikos istorijoje pirmiausia figūruoja kaip lig tol analogų neturėjusi, įspūdingas gastroles po visą Europą rengusi smuiko žvaigždė. Chopinas jo klausėsi Varšuvoje, Liztas girdėjo jį griežiant Paryžiuje, o Schubertas – Vienoje, ir kiekvienas, girdėjęs Paganini, buvo sužavėtas jo talento, gerokai pranokstančio žmogaus išgales. Sklido gandai, kad už savo genialumą jis pardavęs sielą nelabajam, buvo kuždamasi, esą jam griežiant nuo stryko į šalis lekia žiežirbos, damos alpdavo jo koncertuose, jis tapo romantiško herojaus simboliu. Paganini apkalbų paneigti nesistengė ir toliau rengė kvapą gniaužiančius rečitalius, kuriuose atlikdavo ir savo kūrybą. Paganini kūrė ne tik smuikui, bet ir įvairioms kamerinėms sudėtims, solo, duetų, trio, kvartetų smuikui, gitarai, altui ir violončelei – didžiajai scenai ir namų muzikavimui. Mažiau žinoma, jog, greta smuiko, Paganini puikiai grojo altu ir gitara.

Bulgarų kilmės austrų smuikininkas ir dirigentas Mario Hossenas yra „Paganini Ensemble Vienna“ įkūrėjas, gerai žinomas Paganini kūrybos atlikėjas ir tyrinėtojas, pelnęs tarptautinį pripažinimą. Būdamas septyniolikos jis atliko visus 24 Paganini kapričus, be šio kompozitoriaus muzikos M. Hossenas groja itin daug Bacho, Beethoveno, Brahmso, Brucho kūrinių. Jis griežia 1749 m. G. B. Guadagnini smuiku ir pasirodo su tokiais orkestrais kaip „Wiener Symphoniker“, „Wiener Kammerorchester“, Brucknerio, Anglijos kameriniu, „Academy of St. Martin in the Fields“, „Orchestra della Scala di Milano“ ir kitais.

M. Hosseno kolegos – altininkė Marta Potulska, violončelininkė Liliana Kehayova ir gitaristas Alexaderis Swete – yra daugelio tarptautinių konkursų laureatai, intensyviai visame pasaulyje koncertuojantys solistai, garsių Austrijos muzikinių kolektyvų nariai.

Muzikologas Danilo Prefumo: „Paganini Ensemble Vienna“ užsibrėžė aukštą tikslą pristatyti šią retai grojamą programą, kuri suteikia unikalių žinių apie Paganini kūrybą smuikui, gitarai, altui ir violončelei. Šie kūriniai yra ne tik virtuoziški, jie kupini didelės aistros, švelnumo, kančios ir džiaugsmo akimirkų.“
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook