Šiandien

Renginys įvykoVilniaus festivalis. Ferenco Liszto „Klajonių metai“

Aprašymas

27-asis VILNIAUS FESTIVALIS. Muzikinė odisėja

Atlikėjai:
MŪZA RUBACKYTĖ (fortepijonas; Lietuva, Prancūzija, Šveicarija)

Programa:
FERENC LISZT – iš fortepijoninio ciklo „Klajonių metai“ („Années de pèlerinage“):
„Pirmieji metai: Šveicarija“ („Première année: Suisse“);
„Antrieji metai: Italija“ („Deuxième année: Italie“);
Pastaba – skambės pianistės pasirinktos ciklo pjesės.

Vilniaus festivalis kviečia į didingą kelionę Vakarų Europos kultūros orbitoje! Iškilios atlikėjos, Nacionalinės premijos laureatės, Vilniuje, Paryžiuje ir Ženevoje reziduojančios ir visame pasaulyje koncertuojančios pianistės Mūzos Rubackytės šių metų festivalio rečitalis – įspūdingiausios Ferenco Liszto „Klajonių metų“ ciklo dalys, perteikiančios kompozitoriaus ir universaliąją žmogaus gyvenimo ir meilės istoriją, apipintą kultūrinėmis ir gamtos konotacijomis. „Drauge su publika tarsi laivu keliaukime per laiką ir erdvę, patirdami sielos džiaugsmo ir kančios evoliuciją“, – yra sakiusi M. Rubackytė.

Keliaudamas su mylimąja, jaunasis Lisztas išgyvena gilius jausmus. Šveicarijoje jautrią menininko esybę persmelkia didingas gamtos grožis ir ramybė; Italija Lisztą sužavi didžiųjų meistrų šedevrais. Petrarcos sonetuose atsispindi jo išgyvenimai nuo aistros ir nevilties iki palaimos, o patyręs Dante’s „Dieviškosios komedijos“ pragaro kančias, kūrėjas išsiveržia į šviesą.

„Liszto muzika tarsi auksinė gija driekiasi per mano biografiją... aš visada esu kupina meilės jam“, – sakė pianistė, prestižinio žurnalo „Fanfare“ (JAV) pavadinta „viena geriausių gyvųjų Liszto atlikėjų“. M. Rubackytė yra tarptautinių F. Liszto asociacijų (ILA) biuro narė, F. Liszto draugijos Lietuvoje „LiSZtuania“ prezidentė, ilgametė tarptautinių F. Liszto pianistų konkursų Utrechte, Parmoje ir kitur žiuri narė. 2002 m. Paryžiaus Olivier Messiaeno salėje M. Rubackytė per vieną dieną atliko visą didingą „Klajonių metų“ trilogiją, vėliau šis projektas buvo atkartotas Liszto gimimo ir mirties metinių festivaliuose Raidinge, Bairoite, Paryžiaus operoje, svarbiuose Prancūzijos festivaliuose, Beethoveno festivalyje Varšuvoje ir kitur; šį ciklą ir kitus Liszto kūrinius pianistė atlieka viso pasaulio koncertų salėse; išleido trigubą albumą, entuziastingai sutiktą spaudos („BBC Magazine“, „Piano Magazine“ ir kt.). M. Rubackytė yra nacionalinio konkurso „Lisztofonija“ prezidentė ir tarptautinio Vilniaus fortepijono muzikos festivalio įkūrėja (2009) bei meno vadovė.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook