Šiandien

Renginys įvykoVilniaus festivalis. Skambūs linkėjimai iš Estijos

Aprašymas

27-asis VILNIAUS FESTIVALIS. Muzikinė odisėja

Atlikėjai:
GLASPERLENSPIEL SINFONIETTA (Estija)
Solistė ELINA NECHAYEVA (koloratūrinis sopranas, Estija)
Dirigentas ANDRES KALJUSTE (Estija)

Programa:
JAAN RÄÄTS – Koncertas kameriniam orkestrui Nr. 1, op.16
PEETER VÄHI – „To the Mother“ („Motinai“)
WOLFGANG AMADEUS MOZART – Motetas „Exsultate jubilate“, KV 165
ARVO PÄRT – „Summa“ kameriniam orkestrui
JOSEPH HAYDN – Simfonija Nr. 60 C-dur („Il distratto“), Hob. I:60

Vilniaus festivalio svečias iš Estijos orkestras „Glasperlenspiel Sinfonietta“ ne tik meistriškai atlieka klasikos šedevrus, bet ir aktyviai dalyvauja inovatyviuose projektuose bei inicijuoja naujus kūrinius. Orkestro repertuaras apima šimtmečius: senoji muzika susipina su naująja: nuo Bacho iki Piazzollos, nuo Pärto iki Vähi. Pastaraisiais metais „Glasperlenspiel Sinfonietta“ koncertavo Šveicarijoje, Austrijoje, Italijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Brazilijoje, Čilėje, Argentinoje, Urugvajuje; dalyvavo įvairiuose tarptautiniuose muzikos festivaliuose, grojo daugelyje garsių Europos scenų, kaip antai Briuselio „Palais des Beaux-Arts“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Kelno filharmonijos salėje ir kitose.

Taline gimusi Elina Nechayeva baigė klasikinio vokalo klasę Estijos muzikos ir teatro akademijoje, dainuoja operose, operetėse, miuzikluose, gastroliuoja visame pasaulyje. Solistė dainavo Naujųjų metų koncerte Šanchajaus didžiajame teatre, diriguojant Neeme Järviui, ir šis ją vadina kylančia žvaigžde. 2018 m. E. Nechayeva atstovavo Estijai „Eurovizijoje“ Lisabonoje ir pelnė aštuntą vietą, tačiau daugelis klausytojų Eliną vadino „širdžių nugalėtoja“, nes jos balsas giliai palietė subtiliausias žmogaus sielos stygas.

Estų maestro Andresas Kaljuste, baigęs orkestrinį dirigavimą Sibeliaus akademijoje Helsinkyje, yra kviestinis Estijos nacionalinės operos, Helsinkio filharmonijos, Talino kamerinio, Tamperės, Odensės, Olborgo, Orhuso simfoninių, „Lahti Sinfonia“ orkestrų dirigentas. Prieš tai jis baigė smuiko ir alto studijas ir įgijo didelės patirties grodamas tokiuose orkestruose kaip Berlyno radijo simfoninis, Helsinkio filharmonijos, Karališkasis filharmonijos orkestras Londone. Praeitais metais A. Kaljuste buvo paskirtas klasikinių studijų direktoriumi Talino muzikos ir baleto mokykloje.

„Glasperlenspiel Sinfonietta“ koncerto programoje – estų ir austrų muzika: bendraamžių Arvo Pärto ir Jaano Räätso bei jaunesnės kartos atstovo Peeterio Vähi kūryba, o greta XX ir XXI amžių muzikos skambės nemirtingoji klasika – 1774 m. Haydno sukurta Simfonija Nr. 60 C-dur ir Mozarto motetas „Exsultate jubilate“.

Koncertas dalinai remiamas iš Nacionalinės programos lėšų
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook