Šiandien

Renginys įvykoVilniaus festivalis. „Polish Cello Quartet“ ir „Cello Club“

Aprašymas

27-asis VILNIAUS FESTIVALIS. Muzikinė odisėja

Atlikėjai:
POLISH CELLO QUARTET (Lenkija): TOMASZ DAROCH, WOJCIECH FUDALA, KRZYSZTOF KARPETA, ADAM KRZESZOWIEC
CELLO CLUB (Lietuva): POVILAS JACUNSKAS, ARNAS KMIELIAUSKAS, EVALDAS PETKUS, ROKAS VAITKEVIČIUS, DOMAS JAKŠTAS

Programa:
PROSPER VAN EECHAUTE – Pièce sonate keturioms violončelėms, op. 9
WILHELM FITZENHAGEN – Koncertinis valsas (Konzertwalzer), op. 31
KAZIMIERZ WIŁKOMIRSKI – Baladė ir Rapsodija violončelių kvartetui
ANATOLIJUS ŠENDEROVAS – „Giesmė ir Šokis“
MAX RICHTER – „On the Nature of Daylight“ („Apie šviesos prigimtį“)
PHILIP GLASS – „Symphony for eight“ („Simfonija aštuoniems“)

„Keturi nepažįstamos muzikos perlai. Keturi įrodymai, kad styginių kvartetas gali įgauti gražią, vienalytę dialogo formą tarp partnerių, kalbančių tuo pačiu balsu. Tas pats nereiškia taip pat. Taigi, laikas dar vienam atradimui: jauniems naujos muzikos perlams“, – rašė Lenkijos spauda apie 2011 m. susibūrusį keturių jaunų violončelininkų kvartetą „Polish Cello Quartet“. Siekdami platesnei visuomenei parodyti, koks originalus gali būti violončelių ansamblio skambesys, kvartetas intensyviai koncertuoja, dalyvauja tarptautiniuose festivaliuose, groja su klasikos ir džiazo muzikantais. Kvarteto nariai laisvai keičiasi atliekamų kūrinių partijomis, kas jų muzikavimui suteikia naujų spalvų ir nuolatinio atsinaujinimo įspūdį. Beje, 2019 m. „Polish Cello Quartet“ pelnė prestižinį „Fryderyk“ apdovanojimą už su Lietuva susijusios žymios lenkų kompozitorės Grażynos Bacewicz kūrinių albumą.

Europoje spėję išpopuliarėti homogeninės sudėties ansambliai tapo įkvėpimu ir penkiems talentingiems Lietuvos violončelininkams – įvairių ansamblių bei orkestrų nariams, pasižymintiems aktyvia koncertine veikla. 2020 m. susikūrusio „Cello Club“ muzikantai sako, kad jau pačiame pavadinime (liet. „Violončelių klubas“) užkoduota atvirumo žinutė, neįpareigojanti vienai sudėčiai ir paliekanti laisvę pasirinkti programą ar scenos partnerius. Publika neturėtų nustebti išgirdusi „Cello Club“ grojant ir rimtąją akademinę muziką, ir populiariąją klasiką, ir lengvesnio žanro kūrinius, nevengiant humoro ir trinant ribas tarp rimtojo meno ir pramogos.

Šis koncertas atspindi abiejų ansamblių pasirinkimus ir žada unikalų potyrį klausytojams – pasinerti į įtraukiančią violončelių tembrų jūrą ir naujų kūrybos idėjų pasaulį.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook