Renginys įvykoSakralinės muzikos koncertas „Stabat Mater“

  • Data:2023 Birželio 14d., 16:00
  • Vieta:Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčia, Vilnius

Aprašymas


Gedulo ir vilties dienai atminti kviečiame į ansamblio „Lietuva“ koncertą „Stabat Mater“. Birželio 14 d. 16 val. Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje skambės sakralinės muzikos programa, prisodrinta šviesaus skambesio, jautrių išgyvenimų bei profesionalų pripažintų kūrinių. Koncertą atliks valstybinio ansamblio „Lietuva“ choras bei nacionalinių instrumentų orkestras kartu su talentingomis solistėmis Ilona Pliavgo (sopranas) ir Aiste Benkauskaite (mecosopranas).

„Stabat Mater (dolorosa)“ išvertus į lietuvių kalbą reiškia „Stovėjo motina (skausminga)“. Tai vėlyvųjų viduramžių sekvencija, kurios teksto autoriumi laikomas pranciškonų vienuolis Jacopone da Todi. Šiais liturginiais žodžiais išreiškiamas Motinos skausmas, kenčiant kartu su kankinamu sūnumi Kristumi. Sakralinės muzikos koncertas skirtas žuvusiems tremtyje, rezonuojant su minima data, prisimenant netektis bei simbolizuojant viltį ir tikėjimą, jog tokie istoriniai įvykiai nebesugrįžtų.

Programoje skambės trijų kompozitorių kūriniai, kurie remiasi „Stabat Mater“ sekvencijos tekstais. Du iš jų atstovauja šiuolaikinių lietuvių kūrėjų kartai – Vytauto V. Barkausko „Stabat Mater“ ir Giedriaus Svilainio „O quam tristis“ (liet. O ko nuliūdusi). Koncertą vainikuos baroko laikmečio kompozitoriaus G. B. Pergolesi „Stabat Mater“ (pilnas sekvencijos tekstas), kurį autorius parašė būdamas labai jaunas, vos 26-erių, deja, tuo metu jau sirgęs sunkia liga, dėl kurios netrukus ir mirė.

Pirmieji lietuvių kompozitorių kūriniai gerai žinomi chorinės muzikos padangėje ne tik Lietuvoje, bet užsienio šalyse. Juos dažnai atlieka įvairūs tarptautiniai chorai, o kūrinių natos yra išleistos pasaulinių leidyklų natų rinkiniuose. V. V. Barkausko ir G. Svilainio kūriniai skamba įvairiuose chorų konkursuose, kaip privalomi konkursiniai kūriniai, o G. B. Pergolesi kūrinys „Stabat Mater“ turbūt apskritai vienas iš daugiausiai pasaulyje atliekamų klasikinės muzikos kūrinių. Jį ansambliui „Lietuva“ aranžavo kompozitorius Vladimiras Konstantinovas, kuris papildė atlikimą savo sukurtomis muzikinėmis citatomis.

Birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties dieną – visa šalis minės 82-ąsias tremties pradžios į Sibirą metines. Renginys yra nemokamas.
 
Atlikėjai: valstybinio ansamblio „Lietuva“ choras ir orkestras
Solistės: sopranas Ilona Pliavgo ir mecosopranas Aistė Benkauskaitė
Ansamblio „Lietuva“ vyr. dirigentas ir orkestro vadovas: dr. Egidijus Kaveckas
Vyr. chormeisteris: Algimantas Kriūnas
Meno vadovas: Giedrius Svilainis
Ansamblio „Lietuva“ vadovė: Edita Katauskienė
 
 
Programa:
1. Vytautas V. Barkauskas „Stabat Mater”. Atlieka ansamblio „Lietuva“ choras
2. Giedrius Svilainis „O quam tristis”. Atlieka ansamblio „Lietuva“ choras, solistė I. Pliavgo, perkusija D. G. Gricius ir E. Sulikaitė
3. G. B. Pergolesi „Stabat Mater“. Aranžuotė V. Konstantinovo, atlieka ansamblio „Lietuva“ choras, orkestras, solistės I. Pliavgo ir A. Benkauskaitė
 
 
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook