Šiandien

Renginys įvykoSIRENOS'23: Lengvi dalykai

Aprašymas


Režisierė Anna Karasinska „Lengvų dalykų“ nenori vadinti spektakliu, greičiau darbu ar analize. Scenoje veikiančios dvi aktorės ramiu tonu, beveik šnabždėdamos pasakoja apie save, teatrą, profesines svajones, troškimus, sapnus ir nusivylimus. Girdimos istorijos viena vertus itin asmeniškos, kita vertus, atsispindi ne vieno mūsų patirtis bei teatrinio gyvenimo tiesą. Pasirodymo metu aktorių tariamas tekstas po kiekvieno darbo rodymo kinta, šį veiksmą nulemia ne tik naudojamas improvizacinis formatas, bet ir naujos aktorių bei režisierės patirtys. Taigi „Lengvi dalykai“ nuolat gyvas, vis iš naujo besikuriantis, už klasikinio teatro schemų tarpstantis kūrinys. 
Spektaklis suponuoja: būti stebimam yra dalis aktorinio patyrimo, tačiau daugelis mūsų galėtų įvardinti situaciją, kurioje jautėmės akylai analizuojami. Švelniai tariant, aplinkiniai savais žvilgsniais mus tarsi įrėmina, apibrėžia, įvardija kas esame, ar kuo galime tapti. O kaip mūsų pačių žvilgsniai nukreipti į save? Juk jie atlieka tokią pačią funkciją. 
Minimalistinio formato, tačiau maksimalios įtaigos spektaklis sulaukė didžiulio įvertinimo Lenkijoje – 2022 lapkritį apdovanotas svarbiausio Lenkijos teatro festivalio Boska komedia Krokuvoje Grand Prix prizu, šis spektaklis iš mažai kam žinomo Olštyno teatro gavo kvietimus į daugelį svarbių Europos festivalių, taip pat nuolat keliauja Lenkijoje. 
Apie kūrėją:
Anna Karasinska – vidurinės kartos lenkų režisierė, kurios stiprybė yra gebėjimas jautriai, tiksliai, tvirtai kalbėti apie itin trapius dalykus. Gimusi ir užaugusi Lodzėje, ši kūrėja vienu metu studijavo ir žymiojoje Lodzės kino mokykloje režisūrą, ir filosofiją Lodzės universitete. Kinematografiškumas ir filosofija visuomet išskiria jos darbus iš kitų, kaip ir jos darbo metodika – ji daug improvizuoja su aktoriais, o paskui užrašinėja improvizacijų metu atsiradusius tekstus ir dirba su jais tol, kol jie virsta tam tikra esencija - aktorių savastim scenoje.
„Lengvi dalykai“ – tai be galo jautrus spektaklis apie moteris. Kokios jos scenoje, gyvenime, greta vyrų, viešumoje ir vienos namuose. Kaip jos save mato, vertina, kaip kalbasi su savimi, kaip žiūri viena į kitą. Scenoje - dvi skirtingų kartų moterys, kurių viena buvo pirmoji, Lenkijoje prieš kelis dešimtmečius pasiryžusi nusimesti rūbus scenoje. Tekstas, kuris skamba šių moterų lūpose – neįprastai išretintas, grįžtantis pakartojimais, jis tarsi kvėpuoja kartu su žiūrovu. 
Festivalio meno vadovė
Kristina Savickienė
*** 
REŽISIERĖ: Anna Karasinska
DRAMATURGĖ: Anna Karasinska
PRODIUSERIS: Teatr im. Stefana Jaracza w Olsztynie
VAIDINA: Milena Gauer, Irena Telesz-Burczyk
*** 
„Anos Karasińskos spektaklis „Lengvi dalykai", kaip ir ankstesni jos darbai sulieja fikciją ir realybę. Tai minimalistiškas ir tikslus spektaklis, – nors atviras improvizacijai.
Karasińska nebijo tylos akimirkų.“

Witold Mrozek, Dwutygodnic.com 
 
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook