Šiandien

Renginys įvykoSirenos'23: Encounters.Vilnius

Aprašymas

„Encounters. Vilnius“ – tai pokalbių sesijos, kurių metu žiūrovai stebi ir klausosi dviejų anoniminių asmenų dialogo, įgarsinamo scenoje veikiančių atlikėjų. Per ausines girdėdamos balsą, aktorės jį atkartoja, tokiu būdu tarsi „paskolina“ savo kūną kitiems. Tačiau įdomiausiu „Encounters“ veiksniu tampa netikėtas autentiškumas - pokalbio dalyviai nežino su kuo vysto dialogą, viso pasirodymo metu ir po jo išlieka anonimais tiek publikai, tiek vienas kitam. Šiuo meniniu sprendimu analizuojamas ryšys tarp žmonių, nagrinėjamas visuomenėje vyraujančių temų aktualumas, taip pat galios pozicijų, reprezentacijos, anonimiškumo ir empatijos klausimai. 
Performanso kūrėjos Katri Naukkarinen, Amanda Palo ir Olga Palo svarsto: o kas, jeigu spektaklyje matoma beveidė būklė yra būdas pasiekti intymesnį bendravimą? Kaip vienas asmuo gali atstovauti kitą? Kaip šis komunikavimo principas suponuoja galių santykius, kokia atmosfera formuojasi tarp žiūrovų, atlikėjų ir anoniminių pokalbio dalyvių? 
„Encounters. Vilnius“ yra dviejų vienas kitam anonimais liekančių žmonių pokalbis. Jiedu vienas kito nepamato ir neišgirsta bei lieka nematomi ir negirdimi žiūrovams, nes scenoje sėdinčios aktorės paskolina jiems savo balsus ir kūnus. Ausinėse girdėdamos balsą, atlikėjos jį atkartoja, bet nieko nevaidina: stengiasi kiek įmanoma autentiškiau perteikti kalbančiojo mintis ir toną. 
Kūrėjų iš Suomijos sukurtas metodas dviem žmonėm pasikalbėti gyvai liekant vienas kitam anonimais įdomus jau pats savaime. Tačiau įdomiausias „Encounters“ vis dėlto yra besikalbančiųjų autentiškumas – pokalbio dalyviai leidžiasi į įdomią bendrų klausimų, temų, patirčių paieškos ekspediciją, mėgindami savo ir vienas kito atvirumo bei pasitikėjimo ribas. Taip kūriniu atkreipiamas dėmesys į ryšį tarp žmonių, apmąstomas visuomenėje dominuojančių temų aktualumas, taip pat – buvimo galios pozicijoje, reprezentacijos, anonimiškumo ir empatijos klausimai. 
Performanso kūrėjos Katri Naukkarinen, Amanda Palo ir Olga Palo svarsto: ar spektaklyje sukuriama beveidė būklė leidžia bendrauti intymiau? Kaip vienas asmuo gali atstovauti kitam? Kokį galių santykį lemia toks bendravimo būdas, kokios atmosferos gimsta tarp žiūrovų, atlikėjų ir anoniminių pokalbio dalyvių? 
 
Apie kūrėjas
The Feminist Secret Society of Helsinki (FSSH) yra jau dešimtmetį gyvuojantis neformalus menininkių kolektyvas, kurį šiuo metus sudaro aktorės Lida-Maria Heinonen, Saara Kotkaniemi bei Kreeta Salminen, tyrėja ir vizualaus meno kūrėja Katri Naukkarinen, režisierė ir rašytoja Amanda Palo, scenaristė bei teatro režisierė Olga Palo. Šis kolektyvas dažnai kuria performansus bei spektaklius bendradarbiaudamas su įvairių sričių menininkais iš Suomijos ir užsienio. Taip pat FSSH narės organizuoja mokymus, rengia parodas, instaliacijas, veda diskusijas, publikuoja straipsnius.
The Feminist Secret Society of Helsinki daug dėmesio skiria komandiniam darbui. Todėl kuria kartu ne tik Suomijoje, bet ir keliaudamos. Tad FSSH narės Olga Palo, Katri Naukkarinen, ir Amanda Palo besiruošdamos „Encounters“ rodymui „Sirenose“ šį pavasarį atvyko į Vilnių ir surengė kūrybines dirbtuves lietuvių kūrėjoms. Bendradarbiaudamos su menininkėmis Vilma Raubaite, Austėja Vilkaityte, Livija Krivickaite ir Milda Naudžiūnaite jos pritaikė kūrinį Lietuvos kontekstui ir pasiruošė „Encounters“ rodymui rudenį.
*** 
„ „Encounters“ pasirodymas veikia retrospektyviai. Dieną po pasirodymo pastebėjau, kad šis darbas įsigėrė į mane giliau ir sutrikdė labiau, nei tuo metu, kai jį stebėjau.“
Pledge Times
*** 
Esame įpratę matyti žmones, su kuriais bendraujame. Iš jų išvaizdos, veido, drabužių galime pasidaryti daug išvadų - apie jų amžių, socialinį sluoksnį, galbūt profesiją, išsilavinimą. O koks jausmas bendrauti su žmogumi visiškai anonimiškai, bet tuo pačiu ir gyvai? Kai jo žodžiai transliuojami kito žmogaus pagalba, pasiekia ausis? Kaip auditorija, klausome dviejų nieko apie vienas kita nežinančių žmonių pokalbio, kuriame jie žodžiais bando apčiuopti vienas kitą ir pasaulį. Poetiška, tikra, improvizuota ir kasdien vis kitaip. Džiaugiuosi, kad ši lietuviška “Encounters” premjera tapo ir dar vienu bendru projektu su TINFO - Teatro informacijos centru Suomijoje.
Kristina Savickienė
Festivalio „Sirenos” meno vadovė
 
*** 
REŽISIERĖS: The Feminist Secret Society of Helsinki narės – Katri Naukkarinen, Amanda Palo ir Olga Palo 
PROJEKTO PARTNERIS: TINFO (Suomija).
BENDRAKŪRĖJOS IR ATLIKĖJOS: Vilma Raubaitė, Austėja Vilkaitytė, Livija Krivickaitė ir Milda Naudžiūnaitė. 
Renginio nuoroda: http://www.sirenos.lt
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook