Šiandien

Renginys įvykoGrigorij Gorin „ATMINIMO MALDA“, rež. Vladimir Gurfinkel

Aprašymas

Dviejų dalių laimės viltys

Režisieriaus Vladimiro Gurfinkelio spektaklis „Atminimo malda" sukurtas pagal garsaus komediografo, dramaturgo ir scenaristo Grigorijaus Gorino pjesę. „Atminimo malda“ – viena reikšmingiausių šiuolaikiniam teatrui pjesių, įkvėpta didžiojo literatūros jidiš kalba kūrėjo, šiuolaikinio žydų tautos identiteto formuotojo Šolom Aleichemo kūrybos.

Režisieriaus Vladimiro Gurfinkelio kūrybinėje biografijoje tai jau penktas „Atminimo maldos“ sceninis pastatymas. Režisierius sako: „Man nuolatinis grįžimas prie „Atminimo maldos“ yra absoliučiai kūrybinė gyvenimo tema. Ji yra nepaprastai sunki, nes reikia suprasti, kaip šiandien statyti „Atminimo maldą“, kad ji būtų paklausi ir aktuali. G. Gorinas yra koncentracijos meistras – juk satyrikų, komikų, dirbančių scenoje, žodis yra išbaigtas kaip vištos kiaušinis. Esu didelis G. Gorino gerbėjas, nes jis neturi tuščių, nesuformuluotų žodžių, kuriuos būtų galima pakeisti. Kiekvienas jo žodis, kiekviena frazė - tai išbaigtas kūrinys. Tai nuostabus dramaturgas, iškėlęs daugybę asmeniškų temų bei parašęs kūrinių, kurie abiem kojom remiasi į amžinas temas, ir tai yra jo žavesys. „Atminimo malda“ yra apie tai, kad mes taip mylime savo vaikus, jog norime, kad jie būtų tokie, kaip mes. Trokštame jiems savo laimės, norime jiems perduoti savo ateitį. Tačiau mūsų vaikai į pasaulį žiūri kitaip, ir tomis akimirkomis, kai išyra šeima ir visuomenė, mūsų pačių ir mūsų vaikų vertybės dažnai nesutampa. Visas pasaulis ir Šolom Aleichemo kūrybos pasaulis yra paremtas šiuo prieštaravimu. Man Šolom Aleichemo kūryba – tai amžina priežastis pradėti dialogą su savo seneliais, močiutėmis, proseneliais, prosenelėmis ... ir su savo vaikais.“

Dramaturgo G. Gorino vardas gerai žinomas kino ir teatro gerbėjams: jis sukūrė scenarijus tokiems jau klasika tapusiems Marko Zacharovo filmams, kaip „Tas pats Miunhauzenas", „Meilės formulė" ir kt. Vilniaus senajame teatre sėkmingai buvo pastatyti spektakliai pagal G. Gorino pjeses „Užmiršti Herostratą!" (1975), „Fenomenai" (1980), „Kinas IV" (1998), „Juokdarys Balakirevas" (2009).

G. Gorino „Atminimo maldos“ veiksmas nukelia mus į pačią XX amžiaus pradžią – atėjo neramūs laikai Rusijos imperijoje: karas su Japonija, pirmoji Rusijos1905–1907 metų revoliucija, kurios metu vyko žydų pogromai, naujos Konstitucijos priėmimas – to meto žmones purtė pokyčių dvasia. Permainos neaplenkia ir Ukrainos tolybėse pasimetusio Anatovkos miestelio. Čia nepaisant kultūrinių ir religinių skirtumų kartu sugyvena rusai, ukrainiečiai ir žydai. Čia taip pat gyvena žydas, vargšas pienininkas Tevjė – paprastas, išmintingas, dažnai į Dievą besikreipiantis žmogus su savo šeima, kurioje auga penkios dukros, tris iš jų jau reikia ištekinti... „Atminimo malda“ persmelkta archajiškos žydiškos išminties ir unikalaus, kartu liūdno ir juokingo humoro, leidžiančio įveikti dažnai nežmoniškus sunkumus.

Spektaklis rodomas rusų kalba su lietuviškais titrais. 

Kūrybinė grupė:
Režisierius – Vladimir Gurfinkel
Dailininkė – Irena Jarutis
Choreografė – Irina Tkačenko
Kompozitorius – Vitalij Istomin
Šviesos dailininkas – Jevgenij Kozin
Vaizdo projekcijų autorė – Natalija Naumova
Sceninė teksto redakcija – Ilja Gubin
Režisieriaus asistentas – Andrius Darela
Režisieriaus padėjėjos – Gelena Ivaškevič, Eglė Kuzienė

Įrašant muziką spektakliui dalyvavo:
Asia Alypova - smuikas
Aliona Zajakina – altas
Jurij Konovalov – klarnetas
Daniil Gladkich – fleita
Aleksandr Sosnov – bajanas
Maksim Ivančin – kontrabosas
Dmitrij Zajakin – gitara
Jurij Truskov - perkusija

Spektaklyje vaidina:
Tevjė, pienininkas – Viačeslav Lukjanov
Golda – Jevgenija Gladij
Ceitelė – Viktorija Aliukonė-Mirošnikova
Hodelė – Jelena Orlova / Juliana Volodko
Chava – Jevgenija Karpikova / Juliana Volodko
Motelis, siuvėjas – Maksim Tuchvatulin
Menachem-Mendelis – Valentin Novopolskij
Berta, jo motina – Larisa Popova
Leizeris Volfas, mėsininkas – Sergej Zinovjev
Stepanas, stalius – Dmitrij Denisiuk
Perčikas, studentas – Artur Svorobovič / Igoris Abramovičius / Michail Čerepašenec
Fedia, raštininkas – Telman Ragimov
Rebe, rabinas – Jurij Ščiuckij
Kunigas – Nikolaj Antonov / Vladimir Serov
Voicekas, smuklininkas – Artūras Aleksejevas
Uriadnikas – Vidmantas Fijalkauskas / Andrius Darela
Masinėse scenose dalyvauja: Nikolaj Antonov, Artur Svorobovič, Vladimir Serov, Vidmantas Fijalkauskas, Andrius Darela, Artūras Aleksejevas, Sergej Zinovjev, Viačeslav Lukjanov, Valentin Novopolskij, Maksim Tuchvatulin, Jurij Ščiuckij, Michail Čerepašenec, Igoris Abramovičius, Juliana Volodko, Liuda Gnatenko, Jevgenija Karpikova, Jekaterina Makarova, Jelena Orlova, Vera Stasenia  
Mergaitės, Tevjė dukros: Uljana Kurunova, Taisija Kurunova, Kotryna Muliuolytė, Serafima Polevikova
Smuikininkas – Povilas Bernotas / Augustas Teodoras Roch (Nacionalinės M.K.Čiurlionio  menų mokyklos moksleiviai; mokytojos I. Gylytė, G. Vitėnaitė)

Nuotr. Dmitrijaus Matvejevo
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook