Šiandien

Renginys įvyko„Neparašyto dienoraščio lapeliai“

Aprašymas

Atlikėjai:
VALSTYBINIS VILNIAUS KVARTETAS
VESTARDS ŠIMKUS (fortepijonas, Latvija)

Programa:
KRZYSZTOF PENDERECKI – Styginių kvartetas Nr. 3 „Neparašyto dienoraščio lapeliai“
FRANZ SCHUBERT – Styginių kvartetas Nr. 13 a-moll, D 804 („Rozamunda“)
MIECZYSŁAW WEINBERG – Fortepijoninis kvintetas, op. 18

Po vasaros koncertų ir festivalių Valstybinio Vilniaus kvarteto artistai sezoną pradeda su svečiu iš Latvijos, pianistu Vestardu Šimkumi. Kartu jie atliks Lenkijoje gimusio žydų kilmės kompozitoriaus Mieczysławo Weinbergo Fortepijoninį kvintetą, op. 18. Šiuo metu regimas M. Weinbergo kūrybos, perteikiančios skausmingą totalitarizmo epochos kūrėjo gyvenimo sudėtingumą ir gebėjimą šią patirtį perduoti savo muzika, renesansas.

Vestardas Šimkus tarptautinį koncertuojančio pianisto pripažinimą pelnė įspūdingais debiutais su BBC filharmonijos, Prancūzijos nacionaliniu, Birmingamo simfoniniais orkestrais prestižinėse Vienos, Tokijo, Paryžiaus, Stokholmo, Amsterdamo salėse. Pianistas yra daugelio tarptautinių konkursų pirmos premijos laureatas, tarp kitų – ir Maria Canals Ispanijoje; taip pat pelnęs svarbius Latvijos ir Estijos apdovanojimus.

Koncerte skambės ir du styginių kvartetai. Kvartetą Nr. 13 a-moll („Rozamunda“) Franzas Schubertas sukūrė tais pačiais 1824 m. kaip ir garsųjį kvartetą Nr. 14 „Mirtis ir mergelė“. „Rozamundos“ pavadinimą šis opusas gavo dėl antroje dalyje panaudotų temų iš metais anksčiau sukurtos muzikos Helminos von Shézy pjesei „Rozamunda, Kipro kunigaikštienė“.

Krzysztofo Pendereckio Kvartetas Nr. 3 „Neparašyto dienoraščio lapeliai“ – tai autobiografinis kūrinys, tarsi kelionė į guculų liaudies muzikos nuspalvintus kompozitoriaus vaikystės metus. Autorius yra sakęs: „Kurdamas kvartetą, prisiminiau melodiją, kurią išgirdau iš tėvo. Jos motyvas suskambo variacijose ir beveik užvaldė visą kūrinį.“ Šį opusą Vilniaus kvartetas skiria K. Pendereckio 90-mečiui.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook