Šiandien

Renginys įvyko„NAKTIS PRIEŠ“, rež. Žilvinas Beniušis

Aprašymas

Nikolajaus Gogolio kūrybos motyvais
NAKTIS PRIEŠ
Rež. Žilvinas Beniušis

Teatrinė klounada; N-14
Premjera – 2022 12 17

Klounada, miuziklas, komedija, farsas, realybės šou, karnavalas, misterija, tūsas?.. Čia viskas viename – Vilniaus senojo teatro scena tokio vyksmo dar nėra mačiusi. Spektaklis grįstas klounados principais: emocijos reiškiamos per kūną, fiziškumą. Būtent tai teatrinę klounadą skiria nuo tradicinio psichologinio teatro.
 
Spektaklio „Naktis prieš“ siužetinę liniją padiktavo Nikolajaus Gogolio (1809–1852) apysaka „Naktis prieš Kalėdas“ (iš rinkinio „Vakarai viensėdyje prie Dikankos“). Veiksmo epicentre – įsiplieskusi vaikino Vakulos ir aikštingos gražuolės Oksanos meilė. Veiksmas perkeliamas į šiais laikais vykstantį patrakusį, aistringą vakarėlį: įsisuka tviskantis gaublys, scenoje pasigirsta disko muzika, personažai ryškiais, impozantiškais drabužiais... Intrigos, meilė, nuodėmė – štai ir visa karnavalo, vakarėlių kultūros trejybė. It iš Hieronymus Boscho triptiko „Žemiškųjų malonumų sodas“. Spektaklio herojai kviečia „liautis kentėti“ ir mėgautis gyvenimu.
 
Režisierius, šiuolaikinės intelektualios klounados teatro įkūrėjas Žilvinas Beniušis spektaklyje siekia maksimaliai išnaudoti šiuolaikinės teatrinės klounados žanrą. Kada prasideda ir baigiasi žaidimas? Kur riba tarp šventumo ir nuodėmės? Ar įmanomas apsivalymas, kuriam priešinasi pati naktis? Vakarėlis visgi baigiasi, bet iš jo išėjus norisi jį pratęsti realiame gyvenime.
 
Ekstravagantiškiems dizainerės Daivos Urbonavičiūtės kostiumams bei Vitalijaus Strigunkovo scenografijai (veiksmas perkeltas į šokių aikštelę pačioje teatro scenoje) spektaklyje tenka išskirtinis vaidmuo.
 
Režisierius Ž. Beniušis: „Spektaklyje vystoma laisvos valios ir lemties tema. Pasaulis regimas kaip viena didelė žaidimų aikštelė. Emocijos, troškimai pasiekia maksimalią dvasinę, psichologinę įtampą... Prieš akis vystosi siužetas ir intrigos, kurios klounados instrumentais parodomos tarsi pro padidinamąjį stiklą.“
 
Kostiumų dailininkė D. Urbonavičiūtė: „Žmonės gyvenime taip nesirengia. Į vakarėlį einantys žmonės gali apsirengti įvairiai, tačiau iš esmės nori atrodyti patys gražiausi, geidžiamiausi, puošniausi. Esame visokie, kiekvienas savyje turime demonų, kuriuos režisierius ir nori parodyti. Kostiumai tai tik padeda padaryti. Man patinka, kad Gogolis interpretuotas taip šiuolaikiškai.“
 
Scenografas V. Strigunkovas: „Svarbu būti atviram, suprasti, kad šiuolaikinės klounados spektaklis atsiskleidžia per santykį su žiūrovu, o kaip meno kūrinys jau tęsiasi ir už scenos ribų. Nors personažai, jų tarpusavio santykiai labai įdomūs ir gyvybingi, vaizdinę N. Gogolio aprašyto pasaulio sąrangą reikėjo permąstyti iš esmės. Svarbu buvo suprasti, kad apysakai būdingas folkloriškumas, liaudiškumas atsiranda ne iš romantizuoto XIX a. kaimo, o iš nedoktrininio pasaulio suvokimo, kurį galime stebėti ir dabartyje.“
 
Ž. Beniušis yra režisavęs ir klounados vesterną „Odisėja“ (2021), tragikomediją „Adomas 2.0“ (2021), monospektaklį „Lelijos laisvės mokymai“ (2022) ir kt.
 
Spektaklis rodomas rusų kalba su lietuviškais titrais
 
Dėmesio! Spektaklio metu rūkomos elektroninės cigaretės be nikotino, naudojami dūmai ir ryškūs šviesų blyksniai. 

Kūrybinė grupė:
Režisierius – Žilvinas Beniušis
Dailininkas – Vitalij Strigunkov
Kostiumų dailininkė – Daiva Urbonavičiūtė
Dramaturgai ir adaptacijos autoriai – Žilvinas Beniušis ir Raul Barranco
Šviesų dailininkas – Vilius Vilutis
Choreografė – Leokadija Dabužinskaitė
Režisieriaus padėjėja – Nadežda Pereverzeva

Spektaklyje vaidina:

Soročkinas – Jurij Ščiuckij
Vakula – Igoris Abramovičius
Oksana – Viktorija Aliukonė-Mirošnikova
Velnias – Viačeslav Lukjanov
Ragana Solocha – Jevgenija Rusakova
Čiūbas – Vladimir Serov
Kūmas – Aleksandr Agarkov
Seniūnas – Nikolaj Antonov
Djakas – Artur Svorobovič
Kūmo žmona – Jekaterina Makarova
Djako žmona – Larisa Popova
Čiūbo žmona – Juliana Volodko / Jevgenija Karpikova
Seniūno žmona – Edita Gončarova
Choristė 1 – Telman Ragimov
Choristė 2 – Vera Stasenia
Choristė 3 – Liuda Gnatenko
Choristė 4 – Jelena Orlova
Zaporožietis 1 – Maksim Tuchvatulin
Zaporožietis 2 – Artūras Aleksejevas
Zaporožietis 3 – Aleksandr Kanajev
Paciukas – Vladimir Dorondov
Šventoji – Valentina Lukjanenko
Novopolskij – Valentin Novopolskij

Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka


 
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook