Šiandien

Renginys įvyko„Gilmore Young Artist“ laimėtojų dvigubas rečitalis

Aprašymas

VIII Vilniaus fortepijono festivalis

Atlikėjai:
JANICE CARISSA (fortepijonas, Indonezija)
MAXIM LANDO (fortepijonas, JAV)

Programa „Nuo senojo iki naujojo pasaulio“:
I dalis – JANICE CARISSA
JOHANN SEBASTIAN BACH–FERRUCCIO BUSONI – Tokata ir fuga d-moll, BWV 565
ENRIQUE GRANADOS – Allegro de concierto Cis-dur, op. 46
FERENC LISZT – „Rhapsodie espagnole“ („Ispaniška rapsodija“), S. 254, R. 90
FREDERIC RZEWSKI – „Winnsboro Cotton Mill Blues“ („Vinsboro medvilnės verpimo fabriko bliuzas“) iš rinkinio „Four North American Ballads for Piano“ („Keturios Šiaurės Amerikos baladės fortepijonui“)
JAYA SUPRANA – „Fragmen“ („Fragmentas“)
II dalis – MAXIM LANDO
LOWEL LIEBERMANN – Trys šokiai fortepijonui solo iš baleto „Frankenšteinas“ („Frankenstein“), op. 140
GEORGE GERSHWIN – „Rhapsody in Blue“ („Žydroji rapsodija“), originali versija fortepijonui solo
GEORGE BIZET–MAXIM LANDO – „Karalių maršas“ („La Marche des rois“) iš muzikos Alphonse’o Daudet dramai „Arlietė“ („L’Arlésienne“), op. 23

„Gilmore Young Artists“ prizu kas dveji metai apdovanojami patys perspektyviausi jaunosios kartos pianistai, gyvenantys JAV. Juos anonimiškai nominuoja ir išrenka žymiausi pasaulio muzikai. Nuo 1990-ųjų Jaunojo Gilmoro menininko prizą pelniusių menininkų gretas 2022-aisiais papildė pianistė Janice Carissa.

Janice Carissa – Indonezijos pianistė, prestižinio Curtis muzikos instituto absolventė, Džulijardo mokyklos magistrantė, muzikos kritikų vertinama dėl stipraus ir užtikrinto garso išgavimo ir brandaus muzikavimo. J. Carissa yra koncertavusi Sidnėjaus operos, „Carnegie Hall“, Jungtinių Tautų, „Kennedy Center“ ir kitose žymiose koncertų salėse, bendradarbiavo su Kanzaso, Amarilo, Di Moino, „St. Peters by the Sea“ ir „Midwest Young Artist“ ir kitais simfoniniais ir kameriniais orkestrais, yra daugybės tarptautinių pianistų konkursų laureatė.

Maxim Lando – amerikiečių pianistas, Džulijardo mokyklos auklėtinis, pirmosios vietos Tarptautiniame Franzo Liszto pianistų konkurse Niujorke ir Alexis Gregory’o konkurso Vandome prizo laimėtojas, aktyvus įvairių tarptautinių muzikos festivalių dalyvis, „Gilmore Young Artists“ prizo 2000-aisiais laimėtojas. Muzikos kritikų už drąsius meninius sprendimus scenoje įvertintas pianistas yra grojęs su Pitsburgo, Toronto ir Vankuverio simfoniniais, Izraelio filharmonijos, Ciuricho kameriniu, „Orpheus Chamber Orchestra“ ir kitaisorkestrais, scena dalinosi su tokiais žymiais atlikėjais kaip pianistai Langas Langas ir Chickas Corea, kamerinių ansamblių sudėtyje koncertavo su smuikininkais Danieliu Hope’u ir Julianu Rachlinu, violončelininku Lynnu Harrellu.

Koncerto programoje – įvairi XX–XXI a. kompozitorių originali kūryba ir klasikos interpretacijos: nuo italų kompozitoriaus Ferrucio Bussoni Johanno Sebastiano Bacho kūrybos transkripcijų ir originalių bei virtuoziškų George’o Bizet kūrybos interpretacijų iki amerikiečių kompozitorių George’o Gershwino, Frederico Rzewskio ir Lowello Liebermanno, Indonezijos kompozitoriaus, rašytojo ir karikatūristo Jayos Supranos kompozicijų. Koncerto programoje dominuojančius romantinį skambesį ir džiazo prieskonį atskiedžia ispaniški motyvai – Ferenco Liszto rapsodija ispaniškomis temomis ir ispanų kompozitoriaus Enrique’s Granados virtuoziška kompozicija Allegro de concierto Cis-dur, kurioje muzikos kritikai įžvelgia panašumų į F. Liszto kūrybą.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook