Šiandien

Renginys įvykoDr. Rūta Kačkutė „Tarp Gintaro kelio ir gintaro mito"

Aprašymas

Gruodžio 5d., antradienį (18:00 val.), Baltijos gintaro meno centras kartu su dr. Rūta Kačkute kviečia į paskaitą „Tarp Gintaro kelio ir gintaro mito“.
Ar tikrai gintaras yra mūsų istorijos neatsiejama dalis? O gal tai tik mitas? Ar iš tiesų prieš 2000 metų Romos imperatoriaus Nerono pavedimu pas mūsų protėvius aisčius atkeliavo romėnai? Nes vienai turtingiausių to meto valstybių – Romos imperijai – aisčiai galėjo pasiūlyti geidžiamiausią prabangos prekę – gintarą, dar vadinamą šiaurės auksu?
Paskaitoje bus plačiau pristatomas Romos imperijos susidomėjimas gintaru, to laikotarpio mainų tarp toli viena nuo kitos nutolusių regionų fenomenas, aptariama gintaro reikšmė baltų gentims I mūsų eros tūkstantmetyje. Paskaitos pabaigai trumpai aptarsime klausimą, kaip keitėsi gintaro svarba Lietuvoje gyvenusiems žmonėms istorijos tėkmėje ir kodėl gintarą laikome svarbia Lietuvos tapatybės dalimi.
 
Rūta Kačkutė – dr., Lietuvos nacionalinio muziejaus generalinė direktorė, archeologė, parodos „1 000 000 žingsnių: Gintaro kelias nuo Romos iki Baltijos“ kuratorė.  1993m. įgijusi archeologės specialybę, dalyvavo archeologinėse ir etnografinėse ekspedicijose Lietuvoje, Danijoje, Ukrainoje, stažavosi Danijos muziejuje ir Orhuso (Aarhus) universite. Projektinė ir ekspertinė veikla – dalyvavo Baltijos kultūros fondo tarybos, Nacionalinės UNESCO komisijos, Kultūros ir sporto rėmimo fondo tarybos, Kultūros rėmimo fondo tarybos veikloje, Valstybinės kultūros paveldo komisijos narė (2019-2023), Lietuvos kultūros ir meno tarybos narė (2019-2023). Šiuo metu yra UNESCO nelegalaus kultūros vertybių įvežimo, išvežimo ir nuosavybės teisės perdavimo uždraudimo konvencijos Lietuvos ekspertė, Muziejų tarybos narė (nuo 2020), Kultūrinės edukacijos tarybos narė (nuo 2020) ir Atviros Lietuvos fondo dalininkė, aktyviai dalyvauja ir skaito pranešimus tarptautinėse konferencijose ir rengia mokslinius straipsnius archeologijos, kultūros, kultūros politikos, kultūrinės edukacijos, paveldo apsaugos klausimais.
 
Paskaita nemokama, tačiau dėl riboto vietų kiekio būtina išankstinė registracija:
+370 6 0789131 | bgmc@ambergallery.lt | fb.com/BaltijosGintaroMenoCentras
 

 
Renginio kuravimą remia Vilniaus miesto savivaldybė
 
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook